Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Στην KBC έναντι 610 εκατ. ευρώ η θυγατρική της Εθνικής στη Βουλγαρία

Η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε σήμερα σύμβαση με τη βελγική τράπεζα KBC (KBCGroup) για την πώληση του 99.91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian BankA.D. (UBB) και του 100% της θυγατρικής της εταιρίας Interlease E.A.D.
Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της, ανέρχεται σε 610 εκατομμύρια ευρώ. Πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής η UBB θα προβεί σε διανομή μερίσματος προς την ΕΤΕ ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, κατόπιν έγκρισης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.
Το τίμημα εξαγοράς επιφέρει αύξηση του proforma δείκτη ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2016 κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.
Η πώληση της UBB επιβεβαιώνει τη δέσμευση της διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.
   
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της UBB, η KBC, ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να κατακτήσει ισχυρή θέση στη βουλγαρική αγορά».
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας και της Εποπτικής Χρηματοπιστωτικής Αρχής της Βουλγαρίας, της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου / της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού.
Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.


http://www.trelokouneli.gr/sthn-kbc-enanti-610-ekat-euro-h-thugatriki-ths-ethnikis-sth-boulgaria/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου